Thursday, September 14, 2017

ЕЗОТЕРИЧНА ИСТОРИЯ НА КАРТИТЕ ТАРО

 
Поздрави на всички търсачи на знания! Днес започвам един нов проект за мен, който е достатъчно важен и белязан от няколко значими транзита и прогресии в наталната ми карта. Нов е, защото се престрашавам да разкрия част от скритите знания, до който по емпиричен и теоретичен път съм достигнал като търсач към настоящия момент. Но е и доста стар, защото е част от плана на душата ми. Ще се радвам заедно да споделяме приятни моменти в нашата окултна стая. 
Днес, аз ще започне с историята на най-известните и широко разпространени системи за себепознание и предсказване /макар, че винаги към тази функция трябва да се отнасяме с повишено внимание/, а именно картите Таро.
За съжаление, никой не може да каже точно кога и как са се появили тези карти. Повечето езотерици вярват, че тяхното място на раждане е Египет, като датите на тяхното възникване варират в много шрок диапазон около 4000 г. пр.н.е. Някой им приписват древен, почти божествен произход, тъй като ги свързват с бога Тот, създател на писмеността в Древен Египет. Много окултисти обаче вярват, че древните египтяни са го обожаствявали, заради дълбоките му познания по отношение на всички науки на древността, в т.ч. на астрологията и теургията, но всъщност произходът му е атлантски от кастата на управляващите, който е избягал от погиналия континет, за да съхрани древните знания и традиции на своята цивилизация.

Тот е наричан с много имена, тъй като се смята, че е имал няколко прераждания, най -известното от което е на - Хермес Трисмегист (три пъти великия, най-големия покровител на тайно знание). Както споменах първата му инкарнация е в Атлантида, но според някой окултисти, всъщност  произходът му трябва да се търси извън нашето измерение,защото митичната история за бога Тот и преродения Хермес Трисмегист, просветител и цивилизатор напомня библейската история за нефелимите. Това, което идва на ум е следващият логичен извод: може би той е един от падналите ангели, които са назовани nefelimami - полу-божествени същества. Според легендата са съблазнени от човешкия живот и са оставили небесния, за да се насладят на земните чувства и удоволствия.   Живеейки сред хората те са споделили с тях своите знания и опит.  Тази интересна нишка, може би се долавя в знанието закодирано в големите аркани. Тайно учение на еволюцията и инволюцията, за пътя на съществата в колелото на ражданията и смъртта. Същевременно големите аркани разказват и една чудна приказка за пътешествието на героя, за нашите вътрешни борби, за постиженията и загубите ни, за интеграцията на сянката. Знания, които са еднакво значими както от окултна, така и от психологическа гледна точка. Има и една друга интересна хипотеза, която препраща към дванадесетата  карта от големите аркани - "Обесения". Историята за паднал ангел, който завинаги е осъден да виси с главата надолу между небето и земята в съзвездието Орион. Това тежко наказание е получил, защото се е отвърнал от Бога за да слезе на земята. Всъщност библейската история набляга повече на внушенито за това, че нефелимите са се поддали на греховни изкушения, а всъщност 12 аркан разказва една друга история, който е позната и в легендите на скандинавските народи. Легендата за бог Один, който се е жертвал в името на познанието. А за какво ни е познание?
Да разкрием истинската си природа?! Да се научим на себеизразяване и себеуважение?! И...  И да го споделим с другите. В карта 20 от големите аркани "Страшният съд", където е представена историята за възкръсването на мъртвите под звука от тръбата на Архангел Гавраил, също съдържа горепосочената линия - слизането на същества от ангелската йерархия, които да възвестят нова епоха на земята. Следва продължение ......

No comments:

Post a Comment