Friday, September 29, 2017

Ревю на Vice versa tarot

Vice versa tarot на Масимилиано Филадоро бе колада, която първоначално предизвика в мен смесени чувства. Паричната е, че не знаех как ще възприема обстоятелството, че картите нямат “гръб“ или по-точно, че на „гърба“ на всяка карта е изрисувана нейната „сенчеста“ страна. Всъщност това, че обратната страна на картите не представлява огледален образ, а картина с дълбок символизъм, го установих много по-късно, когато в чужди форуми вече бяха пуснали някой ревюта и коментари за колодата.



Картите са с типичното за Lo scarabeo качество на изпълнението и размер, затова няма да се впускам  в излишни многословия. Придружени са с малка книжка на няколко езика, която съдържа бегла информация за значенията на картите и кратко обяснение как трябва да се работи с колодата. Необходимо е да се съобразим и с двете страни на картите, като на „лицевата“ страна са изобразени традиционните значения, според системата на Ръдиър – Уайт, а на „гърба“ е показано по-дълбокото значение на всяка карта, като по този начин тълкувателят може да получи по-пълна информация при тълкуването.
Картите съдържат богат символизъм, като по доста добър начин са вплетени елементи от християнската и езическата символика. Така например на карта номер 5 от големите аркани – Йерофанта е представен като „водач на папството“ в типичния за Уайт стил, но на гърба е изобразена статуя на Богинята майка.
Картите са изключително красиви като изображения, представляват компютърна графика без кант, което за мен е голямо предимство. Личното ми мнение е, че са доста „говорещи“ и лесни за тълкуване. Определено колодата е „моя“ и на „интервюто“ с нея се получиха интересни резултати:
1. Разкажи ми за себе си– Асо пентакли – Символичните изображения са с ярки наситени цветове, богати и пищни, като самото Асо пентакли. Колода, която съдържа доста езически символи, а по този начин е свързана с Богинята майка, като персонификация на самата природа. Коладата представлява едно забележително богатство от цветове и форми, които радват окото и стимулират интуитивните възприятия.
   2. На какъв език говориш – 6 пентакли – С тази колода се черпи много знание и мъдрост от дълбоките води на „колективното неосъзнато“. Ярка и пищна, тя лесно „пробужда“ спомени от общото поле и се надявам това доста да помага при тълкуването.
  3.Каква е силната ти страна – 2 пентакли  -  Интересното решение за изобразяване на „сянката“ на картите, е може би най-голямата и сила, заради дълбокото смислово значение и обогатяването им по този начин.
   4. Каква е слабата ти страна – 6 пентакли – Не е много скъпа! J Но вероятно ще отнема доста повече време за тълкуване, което донякъде е  разхищение, но пък предполагам ще се компенсира от качеството на работа с колодата. В случая смятам, че тя може да ми даде много – както информация и като преживявания.
   5.За какви въпроси си подходяща – Асо мечове – Ау, смело напред ще разрешаваме всякакви въпроси, където се изисква интелект. Подходящи въпроси ще са също тези, свързани с междуличностното общуване.
   6. И накрая какво ще ми донесе работата си с теб -  Ще се почувствам, като Кралица пентакли. Дълбоко свързана с природата, с нейните цикли  и символи. Колода, която ще ми донесе по-голямо богатство в практиката ми на тълкувател.

    Ако сте се колебали дали да си поръчате тази колода, моят съвет е, доверете се на първоначалния си импулс. Колодата е забележителна и вярвам, че работата с нея ще ви донесе много точни отговори и приятни моменти!



Карти, които харесвам:


Снимки на част от картите в албума на Lo scarabeo
https://www.facebook.com/LoScarabeoTarot/photos/a.1424223910933898.1073741860.156391951050440/1424241617598794/?type=3&theater


No comments:

Post a Comment