Sunday, October 29, 2017

Картите Десте - подредба и представяне

Днес реших да ви представя чрез подредба една много интересна орианталска колода – картите "Десте". Обичам да наричам тези карти „орианталския Ленорман“, защото по своята структура са близко до оракулните карти Ленорман и Кипър. Колодата се състои от 65 карти – сред тях освен добре познатите карти-символи, са включени и доста „дворцови“ персонални карти, както и карти на елементите, които наподобяват асата от четирите бои в таро. Запазена „марка“ на колодата са двете „магьосници“ – Атарт и Валиде, които са свързани с изначалната и вечна борба между доброто и злото. Атарт е добрата „магьосница“, а Валиде злата, те са две сестри, които се борят за господство над света. Звучи, като приказка, нали? А, като прибавя към тях и техните „вестоносци“, четирите ата, пищни коня, които носят определени послания и служат на тези сили, приказката придобива екзотичен привкус на канела и ароматно кафе. С удоволствие бих ви го поднесла, ако възможностите на виртуалната мрежа го позволяваха. И така..


Историята на „Десте” датира още от древността, а наименованието на картите е с турски произход и означава „купчина от карти”. Най-известната легенда, свързана с тях е, че колодата е преоткрита от Катина, Измирската магьосница. Картите пропадат в ръцете й през 1889 г. и животът й напълно се променя. Умна и интуитивна жена, без особени физически заложби и преимущества, тя успява да измине огромния път от гетото на Измир до богатите търговски квартали. Катина е владеела способността да надзърне зад булото, отделящо нашия от другия свят, за да прозре интуитивно евентуалните бъдещи събития, казвайки, че иска да знае какво й предстои, за да може да промени хода на събитията. 
Тъй като Десте са оракулни карти, днешната подредба съм използвала по две карти, които съм групирала в три купчинки, белязани типично по орианталски с красиви камъчета – бяло /вляво/, синьо /в средата/ и зелено /вдясно/. Ако вече сте си избрали своята „купчинка“ Десте, ето и тяхното тълкуване:


1.С бялото камъче: Селчучсаса/ Принцесата на рубина/  и Луната. Огненият цвят на рубина обещава  скоро да ви споходи пламъка на страстта и чувствеността. Принцесата на рубина е пламенна и отдадена на любимия и на каузата си. Тя обещава да вложи силни емоции и много страст, за да изпълни плана си. Луната е карта с интуитивна женска природа, която показва, че за да се реализират вашите планове в сферата на личния и обществения живот ще трябва да се доверите най-вече на своите интуитивни усещания, а не толкова на разумните доводи и аргументи. Страст и интуиция са невероятно силни оръжия, особена ако те са скрити дълбоко в сърцето на една жена. Положете усилия да ги проявите и да завоювате вашия любим, да изгладите отношенията си и подобрите интимния си живот. В професионалната сфера тези карти не са особено „силни“  и трябва да проявите особено внимание, защото може да показват, че определена персона може да използва женския си чар, за да завоюва позиции и да се утвърди на по-високо положение, затова не трябва да рискувате да застанете на нейния път. Като съвет картите показват, че ще  ви се наложи да вложите цялото си женско очарование, за да привлечете сподвижници за вашата кауза. Внимавайте да не се отдадете твърде много на илюзии и неосъществими планове, защото Луната освен засилване на вашите интуитивни способности, често показва силна емоционалност, която би попречила за трезвата преценка – толкова необходима за реализиране на проектите, например в деловата сфера.

2.Със синьото камъче: Арат / Пашата на изумруда/ и Кръст- Арат е всеотдаен и съпричастен. Той е емпата сред младите мъже – дворцови персони в картите Десте и показва, че въпреки трудния период, в който се намирате и сериозните решения, които предстои да вземете, може да разчитате на подкрепата на определена сила или персона, която е до вас. Това може да е точно определен човек – ваш по-близък родина или приятел, но може и да е същество – ваш водач и помощник от друга равнина на съществуването. Следете през периода за синхронични знаци, които ще ви дадат насока как да постъпите. Случайните на пръв поглед съвпадения, може да са съвсем истински знаци, които да ви покажат как да се справите с трудностите в личната, професионалната или социалната сфера. Изпитанията, които са се случили също не са случайни, те са белязани със знака на кръстта, който показва, че в нашата физическа равнина изпитанията често съпътстват нашето израстване и напредък и всъщност никога не ни се дава повече от това, което можем да понесем. Кръстът е и божествена подкрепа, сила от Всевишния, която се проявява чрез духа и ви помага с лекота да се справите с житейските припети. Съчетанието на тези карти показват, че „неведоми са пътищата Божии“, но вие никога не сте сами в този път, защото до вас винаги са вашите водачи и близките ви, които са тук, за да ви подкрепят.

3.Със зеленото камъче: Минзур /Черният кон на абанос/ и Таграл /Султана на рубин/. Тези карти показват, че енергията, която в момента е водеща във вашия живот е стабилна, устойчива и пробивна. Таграл дава пламенност и страст на начинанията, както и късмет във всичко което започнете. Той е малко нетърпелив и винаги прибързана, затова енергията на Минзур го уравновесява по чудесен начин, защото внася стабилност и по-бавен, но по-сигурен напредък. Тези карти ви съветват, преди да се впуснете в начинанието, първо да седнете и добре да обмислите плана от всички страни, да претеглите доводите „за“ и „против“, преди да предприемете определени действия. Разумът и дълбокото вникване в проблема ще ви помогнат да преодолеете всяко препятствие, те ще поставят здрави основи за успеха и сигурността. Ако въпросът, който ви вълнува е свързан с вашата връзка и личния ви живот, Таграл ви казва, че нещата ще се подобрят за в бъдеще, само трябва да проявите малко търпение и да не реагирате прибързано и прекалено емоционално.

No comments:

Post a Comment