Saturday, October 28, 2017

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЛИЧНАТА БОЖЕСТВЕНА ЕНЕРГИЯ СПОРЕД ВЕДИЧЕСКАТА АСТРОЛОГИЯ

Ведическата астрология е наука, която обръща изключително внимание на езотеричното познание, като съществуват много методи за определяне на различни духовни аспекти и въпроси, според хороскопа. Чрез джьотиш освен травиалните въпроси за бъдещи събития, партньорски отношения и астропсихологически портрет на човека, е възможно да се определи кармата на човека в минали инкарнации, която ще се прояви в настоящата, както и божеството покровител /това е аспект на енергията на Твореца/, която ни покровителства.
Ишта Девата се нарича техниката за определяне на лично божество във ведическата астрология. Познавайки позицията на Атмакарака /сигнификатора на душата/ в навамша/една от производните карти, наречена Д-9/, човек може да го определи. Ишти Девата е и названието на божеството покровител, което защитава и благославя човек.


Каракамша се нарича знака заеман от Атмакарака в навамша. Планетата /граха/ намираща се в 12-ия дом от Каракамша, ще показва Ишта Девета. Ако в 12-та къща от Атмакарака са разположени няколко планети, тогава следва да изберете най-силната от тях. Ако няма планети, тогава владетелят на 12-та къща ще посочи Ишта Девета.

АЛГОРИТЪМ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ:

1. Изградете своя ведически хороскоп
2. Намерете планетата с най-високия градус в хороскопа. Тя е Атмакарака – сигнификатора на душата и показва главната посока на развитие на съществото в това въплъщение.
3. После погледнете къде се намира тази планета в навамша /Производна карта Д-9/.
Картата на навамша показва пътя на човека, начина му на общуване с Бога (9-та производна карта - Дхарма).
4. Необходимо е да се отброи 12-ти дом от атмакарака в навамша /броенето включва и тази, в която е разположена Атмакарака/ ПО ЧАСОВНИКОВАТА СТРЕЛКА /за южноидийския стил –показан на графиката/.  
5. Планетата в тази къща или нейният господар ще определи божествената енергия, която ви покровителства. Ако в къщата има планета, погледнете планетата. И ако няма планета, тогава трябва да определите собственика на къщата. Собственикът на къщата се определя според общите правила за господство на знаците, а именно: Марс е господар- 1 и 8, Венера на 2 и 7, Меркурий – 3 и 6, Луна – 4, Слънце – 5, Юпитер – 9 и 12 и Сатурн – 10,11.  
Когато няколко планети са в 12-та къща от Атмакарака, човек трябва да оцени най-силната от тях и да определи Ишта Дева. Кету в 12-та къща от Атмакарака дава освобождение след смъртта.
 
таблица 1
ПЛАНЕТИТЕ И ИШТА ДЕВАТА

Слънцето е / Агни / Рама / Шива / Вишну /
Луната - / Варуна / Кришна, Радха / Гаури (Божествената Майка, Парвати или Шакти) / Вишну /
Марс - / Картикия / Нарасима / Сканда / Хануман, Субраманя /
Меркурий - / Вишну / Буда / Вишну / Хануман, Субраманя /
Юпитер - / Индра / Вамана / Шамбо Шива / Даттерия, Брихаспати /
Венера - / Шачи (Индрани) / Парасурама / Лакшми / Махалакшми /
Сатурн - / Брахма / Курма / - / Шанидев, Хануман /
Раху - / Дурга / Вараха / Дурга или Тамаси / Шанидев, Хануман /
Кету - / Ганеша / Мина (Маця) / Ганеша / Шанидев, Хануман /

Комбинацията от планетите дава следните божества:

Меркурий-Луна-Радха-Кришна, Лакшми-Нараяна;
Слънцето-Кету  - Шива;
Марс-Венера - Лакшми-Нарасимха;
Кету-Луна - Гаури;
Кету-Марс - Сканда.
Разбира се горните божества са тези почитани в индийския пантеон, но ще ви дам пример как може да определите тяхното съответствие според интуитивните си прозрения и митологичните познания и в други култури. Дала съм пример с моята карта (таблица 1). На графиката е посочена в ляво Раси /основната таблица Д-1/ и Навамша /производната таблица Д-9/. Моята планета Атмакарака е Луната, която в Навамша заема 6-ти дом и е разположена в съзвездието Стрелец. Дванадесетият дом от нея по часовниковата е 5ти, който попада в съзвездието Скорпион. В скорпион е разположена планетата Меркурий. В таблицата по-горе е посочено, че Меркурий съответства на Вишну. Вишну е божеството в пантеона, което е свързано с божествения порядък. Той участва в триадата, който се състои от Брахма, Вишну и Шива. Често е изобразяван спящ и сънуващ творението. Тоест като изначална енергия той е Творецът, в чийто ум съществува Вселената/Вселените.



Митологията обаче разказва, че това божество има редица въплъщения в различни аватари сред които е например Кришна, роден от девицата Деварки. Кришна всъщност е индийското съответствие на Христовото съзнание. Изследванията ми досега са показали, че хората наричат с различни имена едни и същи творчески енергии. Така разсъждавайки и обвързвайки индийските божествени нетери с тяхното съответствие от други култури, може лесно да доловите чрез методите и средствата на дясното и лявото полукълбо/интуиция и логика/ коя енергия оказва най –силно влияние в живота ви. Например ако е Шива, може би ще усещате склонност да рушите порядките и за да градите нови, ако е Вишну ще се стремите да поддържате с любов божествения ред. И нека чуждите имена не ви притесняват. Божествената енергия е една и съща <3

Линк за построяване на ведически хороскоп онлайн: http://www.mypanchang.com/astrology/vedic.php

No comments:

Post a Comment