Friday, November 10, 2017

Таро подредба "Работа със сянката"


Днес реших да ви предложа една интересна подредба с Таро, която е предназначена за работа със „сянката“. За да използвате успешно тази подредба е необходимо преди това да ви запозная със самия термин. Понятието „сянка“ е въведено за първи път от Карл Густав Юнг. С този термин той нарича потиснатите или отхвърлени части на Аза. Според концепцията на друг психолог Робърт Блай всеки от нас е роден като „360-градусова личност“. Това означава, че като деца, ние сме били способни да изразяваме човешката си природа, в нейната пълнота, без да  я цензурираме или правим опити за корекция. С порастването обаче, ние сме се научили, че определени части от тази  личност са неприемливи за хората около нас. Може би са ни карали да се срамуваме или са ни наказвали, че плачим или се гневим, може би са ни се присмивали. Причините за това подтискане на определени аспекти от личността може да бъдат много, но със сигурност това е процес, при който ние сякаш изхвърляме качествата си, които не са били приети от другите и заради които сме били наранявани. А всъщност те няма как да бъдат освободени, а само изтласкани в подсъзнанието, където личността, приема, че те никога не биха изплували на повърхността.  Нашите сенки са всички онези части, които сме откъснали, потиснали или отрекли – онези аспекти на интегралната ни личност, които се страхуваме да покажем. Според психолозите процесът е естествен за всяка една личност и съпътства развитието на нейното съзнание, но често когато товарът от подтиснати качества се увеличи, той „избива“ на повърхността в неблагоприятна посока. Като възрастни индивиди, ние нямаме достъп до спомнените за физическите, менталните и емоционалните травми, които сме преживели в ранното си детство, но тялото ни ги запомня и често проявява чрез различни признаци, като например болки в стомаха при определени ситуации или усещане за заседнала „буца“ в гърлото, когато трябва да говорим по определен болезнен проблем, болка /в т.ч. при интимни контакти/, скованост, усещането, че носим огромен товар на раменете си.

Таро е един от инструментите, оценен и използвам от самия Карл Г. Юнг. Картите предоставят няколко чудесни възможности при работа със „сянката“. Те са особено подходящи за изследване на нашите „сенчести“ аспекти, защото чудесно отразяват психическото ни състояние в дъбочина. С него се създава дълбоко интимна връзка, която наподобява т.н. „защитено пространство“, използвано в психологическата терапия, където спокойно можем  да надзърнем в този „килер“ от подтиснати емоции, за  да изследваме съдържанието му и да преценим, кое е онова, което е време да извадим отново на светло. Осветяването на проблема и честната му оценка е крачка към неговото интегриране в личността и справянето с вторичните последици от подтиснатите аспекти.

Предлагам ви една интересна подредба, която е подходяща за работа със „сянката“. За да се почувствате добре, тъй като процесът не винаги е приятен, ви препоръчвам да създадете подходяща атмосфера в пространството, в което ще работите. Може да запалите ароматни пръчици и свещи, за успокоение, прочистване и настройка. Съсредоточете се, разцепете картите по начина, по който сте свикнали и ги подредете по указаната по-долу схема.

 


Позиция на картите:

1. - Вашият главен „сенчест“ проблем в този момент.

2. - Защо се страхувате от него  /проблема по т. 1/

3. - Защо не трябва да се страхувате от него /проблема по т. 1/

 4. - Конфликт, който е извел или би извел на повърхността тази „сенчеста страна“

 5. – Причината, която е довела до желанието да откъснете този аспект от личността и той да се превърне в сянка.

6 .- Защо тази причина /т.7/ ви е накарала да потиснете елемента от собствената си личност и той да се превърне в "сянка".

7. - Какво можете да научите от сенчестата си страна

8.  - Защо трябва да отделите време, за да работите със „сянката“ /ползите, които може да извлечете от това/

 9.  - Как да използвате това, което сте открили за растеж.

Забележка:
1. Препоръчвам за по-задълбочено изследване да се използват по две карти на позиция.
2. Подредбата има познавателен характер и не може да замести своевременната психологическа помощ!

No comments:

Post a Comment